Fazla Mesai Danıştay Kararı ile İlgili!

Fazla mesailerde müthiş kazanım!

Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği ( Türkiye’deki en büyük Radyoloji Teknikerleri Derneği) olarak savunduğumuz bir konuydu, daha önce Bakan Yardımcısı ile yaptığımız görüşmeler de ( https://www.tmrtder.org.tr/saglik-bakanliginda-radyoloji-teknikeri-sorunlari-gorusuldu.htm) onayını aldığımız ancak toplu sözleşme de hükümet ve sendika onay verdiği halde hakem heyetinin çıkardığı maddelerden biriydi.

Mahkemelerin çoğunluk aşağıdaki sebeplerden dolayı red verdiği bir konuydu. (Red verme durumu son genelge de bu maddenin çıkarılma sebebidir. https://www.memurlar.net/haber/457070/)

Önceden yukarıda yazdığı gibiydi, sonrasında 2016 yılında ikinci bir genelge yayınlandı ve kesinlikle alamaz denildi, özellikle tek cihazı olan hastanelerin gündüz poliklinik hizmeti verip akşam mesai saati sonrasında acil hizmeti veren hastaneler acil farkından yararlanamıyordu , bu da ciddi mağduriyet yaratmaktaydı.

Bu konu ile ilgili aşağıda detaylar mevcuttur. Yine de bu iki yazının olmasına rağmen Başhekim takdirinde yürüyor;
https://www.memurlar.net/haber/592696/hastanelerdeki-nobet-ucretine-dair-yazi.html 3. madde de bu genelgeye göre alınamaz diye yazıyor, davalar açıldı ama kaybedenler çoğunlukla bu yüzdendi )

Açılan Dava Türkiye Kamu Hastaneleri Birliğine olduğu için herkesi bağlıyor, yazı içinde detay verilmektedir. Bu karardan bir sonra bakanlığın kararı dava sonucu ile aynı oranda olması ile büyük bir kazanım elde edilmiştir. Bakanlığın kararında belli bir tarih aralığı verilmediği için geriye dönük davalar açılabilir kısaca 2016 dan itibaren geriye dönük hakları alınması söz konusu olabilir,

Danıştay 12. Dairesi’nin bu kararı, Poliklinikte bulunan tek cihazla çalışan % 50 artırımlı nöbet ücreti ödenmeyen Radyoloji ve Laboratuvar birimlerinin kısmi süre ile Saat 17:00’den sonra acil servise hizmet vermesi ile ilgilidir. Danıştay 12. Dairesi’nin iptal kararıyla röntgen ve laboratuvarda çalışan teknisyenler saat 17:00’den sonra acil servise hizmet vermesi nedeniyle nöbet ücreti % 50 artırımlı olarak alacaklar. Eğer bakanlıktan geri dönüş gelmez ise tek tek bu karara istinaden dava açılabilir ve hak aranabilir.

Ayrıca fazla mesainin kanunen yasak olduğu bir yerde nöbet ücretinin fazla ücret alması kanunen de yanlıştır.

Bunla ilgili geriye dönük bir işlem müfettişler tarafından yapılır mı, bununla ilgili soru işaretleri devam etmektedir.

Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği Başkanı Barış Cavlı

İndir (PDF, 731KB)