Fazla Mesai Danıştay Kararı ile İlgili!

Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği ( Türkiye’deki en büyük Radyoloji Teknikerleri Derneği) olarak savunduğumuz bir konuydu, daha önce Bakan Yardımcısı ile yaptığımız görüşmeler de ( https://www.tmrtder.org.tr/saglik-bakanliginda-radyoloji-teknikeri-sorunlari-gorusuldu.htm) onayını aldığımız ancak toplu sözleşme de hükümet ve sendika onay verdiği halde hakem heyetinin çıkardığı maddelerden biriydi.

Mahkemelerin çoğunluk aşağıdaki sebeplerden dolayı red verdiği bir konuydu. (Red verme durumu son genelge de bu maddenin çıkarılma sebebidir. https://www.memurlar.net/haber/457070/)

Önceden yukarıda yazdığı gibiydi, sonrasında 2016 yılında ikinci bir genelge yayınlandı ve kesinlikle alamaz denildi, özellikle tek cihazı olan hastanelerin gündüz poliklinik hizmeti verip akşam mesai saati sonrasında acil hizmeti veren hastaneler acil farkından yararlanamıyordu , bu da ciddi mağduriyet yaratmaktaydı.

Bu konu ile ilgili aşağıda detaylar mevcuttur. Yine de bu iki yazının olmasına rağmen Başhekim takdirinde yürüyor;
https://www.memurlar.net/haber/592696/hastanelerdeki-nobet-ucretine-dair-yazi.html 3. madde de bu genelgeye göre alınamaz diye yazıyor, davalar açıldı ama kaybedenler çoğunlukla bu yüzdendi )

Açılan Dava Türkiye Kamu Hastaneleri Birliğine olduğu için herkesi bağlıyor, yazı içinde detay verilmektedir. Bu karar ile ilgili bakanlığın yakın zamanda bir açıklama yapmasını bekleyeceğiz, bir ay içinde bu yazıya istinaden olumlu bir yazı gelmesi ve 2016 dan itibaren geriye dönük hakları alınması söz konusu olabilir,

Danıştay 12. Dairesi’nin bu kararı, Poliklinikte bulunan tek cihazla çalışan % 50 artırımlı nöbet ücreti ödenmeyen Radyoloji ve Labaratuvar birimlerinin kısmi süre ile Saat 17:00’den sonra acil servise hizmet vermesi ile ilgilidir. Danıştay 12. Dairesi’nin iptal kararla röntgen ve labaratuvarda çalışan teknisyenler Saat 17:00’den sonra acil servise hizmet vermesi nedeniyle nöbet ücreti % 50 artırımlı olarak alacaklar. Eğer bakanlıktan geri dönüş gelmez ise tek tek bu karara istinaden dava açılabilir ve hak aranabilir.

Ayrıca fazla mesainin kanunen yasak olduğu bir yerde nöbet ücretinin fazla ücret alması kanunen de yanlıştır, bu sebeple bugüne kadar red geliyordu.

Unutulmaması gereken daha önce de geçmiş dönem 4b vergi kesintisi ile ilgili yargıtay karar vermişti, geri ödensin diye sonrasında yargıtay idare kurulları bu kararı iptal etmişti. Bu yüzden Bakanlık, Danıştay idare dava kurulu kararını bekleyebilir.

Önümüzdeki aylar da bu konu biraz daha netliğe kavuşacaktır, şimdilik bu karar bizler için önemlidir.

İndir (PDF, 731KB)