Emeklilik yaşı ve fiili hizmet

Radyoloji Teknikerleri, Teknisyenleri Emeklilik Yaşı ve Fiili Hizmet Süresinin Hesaplanması!!

Aşağıdaki resimlerde bayanların ve erkeklerin emeklilik yaşlarınız işe başlangıç tarihlerinize göre belirtilmiştir.

Fiili hizmet süresi en fazla 5 yıl olacağı için bu emeklilik yaşınızdan yıl düşerek hesap yapınız.

Fiili hizmet süresi ne kadar olduğunu hesaplamak için 2008 öncesi çalıştığınız yılların yanına her yıl için 90 gün ekleyiniz ,2008 yılından sonra ise her yılın yanına 35 gün ekleyiniz ( genellikle herkesin hesabı 40-45 gün arasındadır ancak çalışma günleri haricinde kalan yıllık izin , şua izni ,resmi tatiller de sigorta kodu 1 A dan yatmaktadır, bununla birlikte emeklilik hesabında ful çalışılan ayda ( hafta sonları izinleri haricinde hiç bir ekstra izinli günlerin olmadığı günde) 19 gün 32 A, 11 gun 1 A sigorta kodu ile yaptığı için yıllık getirisi erken emeklilik için ortalama da 35 gündür), bu 90 günler ile 35 günleri topladığınızda fiili hizmet süresini bulmuş olursunuz.

EKİM 2008’den sonra özeldekilere de geldi 5510 sayılı Kanun’un 40’ıncı maddesine göre, radyoaktif ve radyoiyonizan maddelerle yapılan işler FHZ kapsamındadır. Bu tür işyerlerinde çalışanlardan yani kanun metnine göre, “Doğal ve yapay radyoaktif, radyoiyonizan maddeler veya bütün diğer korpüsküler emanasyon kaynakları ile yapılan işlerde çalışanlara yüzde 25 oranında yani bir yıla 90 gün FHZ zammı verilecektir.

■ SSK hizmet dökümünde 32A veya 32E diye görünür İşverenleriniz sizleri her ayın 23’ünde SGK’ya bildirge ederken, bu tür işlerde çalışanların tümünü 32A veya 32E kodunda
bildirmelidir. Sizler de PTT’den e-devlet şifresi alıp, SGK hizmet cetvelinize bakarsanız bu kodlardan bildiriliyorsanız FHZ’niz var demektir. Şayet 1A veya 1E diye bildiriliyorsanız işvereniniz sizi hatalı bildiriyor demektir.

■ İşveren eksik prim ödeyebilir Normal çalışanlar (1A gibi) için işverenleriniz yüzde 11 oranında prim öderken, sizler için bu oran yüzde 12.5 olacaktır. Yani sizin işveren primleriniz daha yüksek olup FHZ durumlarına göre işverence ödenecek prim oranları yukarıdaki gibidir. Bu sebeple yüksek prim ödemek istemeyen işveren sizi FHZ’li bildirmemiş olabilir.

■ FHZ’niz kadar yaştan düşeceksiniz SSK hizmet dökümünüze bakın, orada 32A veya 32E diye bildirilen hizmetlerinizin- günlerinizin dörtte biri kadar emeklilik yaşından düşebilirsiniz.

Not: Emeklilik hesabı üç koşuldan oluşur;

• Sigortalılık Süresi,
  • Prim Günü,
  • Emeklilik yaşı, bu üç koşuldan biri eksik kalındığı takdirde emekli olunamaz.

Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği Başkanı Barış Cavlı