Covid-19 Tanısında Bilgisayarlı Tomografide Çalışan Meslektaşlarımızın Çığlığı!

Birçok kamu hastanesinde gerek kamu da çalışan gerek taşeron olarak görev yapan Radyoloji Teknikerleri, günlük 100 civarında röntgen veya Bilgisayarlı Tomografi çekerken, COVID 19 sürecinde iş yüklerinde ciddi artış yaşandığını ve röntgen veya Bilgisayarlı Tomografi çekme sayının 350’ye kadar çıktığını belirterek seslerinin duyulmasını istediler.

Bununla birlikte Kamu Hastanelerinde taşeron olarak çalışan Radyoloji Teknikerleri ücretsiz yada kısmı süreli çalışmaya zorlanarak mağduriyetleri artmasının yanı sıra bu zor zamanlar da işsiz kalma korkusunu yaşamaktadırlar. Bu kişilere,  kadro verilmesi en büyük dileğimizdir.

Buralarda çalışanlar “Şirket elemanı değil devletin çalışanı olmak istiyoruz” diyerek taleplerini dile getirdikleri halde sonuçsuz kalınmıştır.

“Covid-19 tanısında PCR testlerinin geç çıkması sebebiyle akciğer grafisi veya Akciğer Bilgisayarlı Tomografi Grafisi üzerinden tanı konmaya başlanmıştır. Bu da aşırı  yıpranmaya ve tükenmişlik duygusuna sebebiyet vermektedir. Bu süreçte hastayı yatırıp kaldırma haricinde ortamın temizliğinden bile, bizler sorumlu olduğumuz için, iş yükümüz artmıştır.

Özellikle kamu hastanelerinin sabah 10:00-16:00 arasında çalıştığı bir sırada bizlerin 7 saat yerine eskisi gibi 5 saate düşürülmesi gerekmektedir.
Bu şekilde yıpranmamız azaldığı gibi, daha çok Radyoloji Teknikeri istihdam edilmiş olacaktır.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği Başkan Yardımcısı Onur Yıldırım “Covid-19 Radyoloji teknikerleri bilgisayarlı tomografi, röntgen, manyetik rezonans görüntüleme, mamografi gibi görüntüleme alanında çalıştığını Covid-19 virüs mücadelesinde en çok ihtiyaç duyulan %100 tanıda bilgisayarlı tomografi cihazımız, takipte ise röntgen cihazlarımızda aktif bir şekilde çalışmaktadır.

Radyoloji teknikerlerinin çalışma koşulları, radyasyon dozu üzerinden verilen ayrıcalıklar, gün içerisinde çok fazla hasta sayısı, radyasyonun önemsenmeyecek kadar istenilen çekimler gün geçtikçe artmaktadır. Bu artışın radyasyonlu ortamda çalışan bizleri ve çok sayıda çekim yaptığımız hastaların vücuda aldıkları radyasyondan dolayı tedirginlik yaşıyoruz. Radyasyon dediğimiz şey gözle görülmese de, o an olumsuz etki bırakmasa da ilerleyen zamanlarda biz çalışanlar ve hastalarımız için ciddi derecede hasar bırakmaktadır. Bunun önüne geçebilmek için görüntüleme de hasta sayısının azaltılması ve çalışanların eskiden olduğu gibi çalışma saatleri 5 saate indirilmesi gerekmektedir. Bu konuda en kısa sürede çözüm bulunmalıdır.  Aynı zamanda eksik personelden kaynaklı gün geçtikçe iş yükümüz artmaktadır. Bu kadar önemli ve riskli bir birimde çalışan bizlerin başka bir büyük sıkıntımız daha var. Emek verip, okulunu okuduğumuz risklere rağmen çalışmaya can attığımız mesleğimizin üzerinden taşeronun kaldırılmasını istiyoruz.

Radyoloji Teknikerleri olarak siz devlet büyüklerimizden sesimiz olup istihdamın artmasını, cihazlarımızın millileştirilmesini yukarıda belirttiğimiz sıkıntılarımızın çözüme ulaşması için sizden desteklerinizi bekliyoruz.” dedi.

İndir (PDF, 43KB)