14 Mart Tıp Bayramı Kutlu Olsun

14 Mart 1827’de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet’in önerisiyle ilk Cerrahhane’nin, Şehzadebaşı’daki Tulumbacıbaşı Konağı’nda, Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye’de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, “Tıp Bayramı” olarak kutlanmaktadır.

İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart’ında işgal altındaki İstanbul’da gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran’ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başladı.

Bu bilgiden yola çıkarak başta vatan savunmasına canlarini veren tıbbiyeliler olmak üzere, görev şehitlerimizi, ülkemizde tıp alanına hizmet etmiş doktoru, sağlık profesyoneli,hasta bakıcısı yanı kısacası bu camiaya emek vermiş herkesi rahmetle ve minnetle anıyoruz.

Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği Yönetim Kurulu