Radyoloji Teknikerlerinin Açık Öğretim Bölümlerine Direk Geçişi Hakkında

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi 2017 ÖSYM kılavuzuna göre artık Açık Öğretim Fakültesine (AÖF) giriş Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) Puanı ile olacak.

Açıköğretim fakültesindeki lisans programlarının Yükseköğretime Geçiş Sınavıyla değil Lisans Yerleştirme Sınavı ile öğrenci alacak olması. Bu bağlamda açıköğretimde bazı lisans bölümlerine girmek zorlaştı.

LİSANS BÖLÜMLERİNE LYS PUANI İLE GİRİŞ

ÖSYM tarafından yayımlanan kılavuzda ‘Açıköğretim ön lisans/lisans programlarına da puan türü konulmuş olup, puan türü programın örgün programdaki puan türü ile aynıdır’ ifadelerine yer verildi.

AÖF lisans bölümlerini tercih edecek olan adayların işleri biraz daha zorlaştı. Daha önce AÖF adayları sadece YGS puanları ile söz konusu AÖF lisans bölümlerini tercih edebiliyorlardı.

Ancak LYS’deki Matematik – Fen, Türkçe – Matematik ya da Türkçe – Sosyal puanları ile AÖF’e giriş yapılacak. AÖF lisans bölümlerini tercih edecek olan adayların artık YGS’den ve LYS’den 180 puan barajını geçmeleri gerekiyor.

Bu anlamda Radyoloji Teknikerleri önlisans mezunu olduğu için direk Kamu Yönetimi ,İşletme v.b bölümleri geçiş hakkı var iken yeni düzenleme ile LYS ( lisans Yerleştirme Sınavına ) sınavına girip 180 barajını geçtikten sonra tercih yapması gerekmektedir.

Kısaca YGS puanı ile 4 yıllık açık öğretime kayıt yaptırilma iptal olmuştur. 4 yıllık açık öğretim fakültelerine kayıt için LYS puanı şart ve 180 puan üstü alınması gerekmektedir.

Bununla birlikte Önlisans mezunu olan Radyoloji Teknisyen/Teknikerleri,  DGS’ye (Dikey Geçiş Sınavı) girerek Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nin türlü bölümlerine geçiş yapabilmektedir. Bu geçiş, fark ders alarak 5. yarıyıldan eğitime devam etmeyi kapsamaktadır. Bu husus ÖSYM’nin yayımladığı “TABLO-2. ÖN LİSANS MEZUNİYET ALANLARINA GÖRE DİKEY GEÇİŞ YAPILABİLECEK LİSANS PROGRAMLARI” belgesinin 143. sayfasında belirtilmiştir.

Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği Başkanı Barış Cavlı