Radyoloji Teknikerlerin Yurt Dışında Çalışması Hakkında Bilgilendirme!

Arkadaşlar son zamanlarda Derneğimize Yurt Dışında Çalışma konusunda birçok soru gelmektedir.

Öncelikle yurt dışında, Avrupa ve Amerika’da Tıbbi Görüntüleme Teknikleri (Radyographer) Programları çoğunlukla 3 yıllık ve 4 yıllık sürelerde eğitim vermektedir. Uygulama ve teorik kısım oldukça detaylı şekilde ele alınmaktadır. Öğrencilik döneminde yurt dışı eğitim sırasında karşılaşılan zorluklardan birisine örnek olarak ders izlencelerinin denkliğini yakalamak gösterilebilir. Örneğin anatomi dersi ülkemizde tek dönem tek başlık altında incelenirken, yurt dışı radyographer programlarında, ortopedi, genel cerrahi… Vb. gibi ayrı ayrı olarak incelenmekte ve ders denkliğini yakalamak oldukça güçleşmektedir.

Genellikle üç yıllık okulların çoğunlukta olmak ile birlikte İrlanda, İngiltere, İzlanda, Almanya, İran gibi ülkeler de okulumuz 4 yıllık Yunanistan, İtalya gibi ülkelerde 3 yıllık olarak eğitim vermektedirler. Amerika’da ise 2 yıl eğitim üzerine 2 yıl sertifika programı uygulanmaktadır.

Bu anlamda Türkiye den yurt dışına geçiş yapmak ya da çalışmak isteyen meslektaşımızı zorlu bir süreç beklemektedir.

Yurt dışında çalışmak isteyen meslektaşımızın öncelikle denklik almaları gerekmektedir. Çok yüksek oranda ortak dil İngilizce olduğu için önce İngilizce yeterlilik sınavını vermeleri gerekmekte, eğer veremezler ise 1 yıl hazırlık süreci, sonrasında sınavı geçtikten sonra denklik için gerekli dersleri vermeleri gerekmektedir.

Yurt dışından bir okuldan denklik almak için minimum 2 yıla ihtiyaç duyulmaktadır.

Yurt dışında Radyoloji Teknikerliği sektöründe internetten yapılan araştırmalar ve yurt dışında yaşayan arkadaşlarımızda edinilen bilgiler ışığında maaşlar ortalama 2 bin Euro ile 2750 Euro arasında değişmektedir. Tabi ki bu rakamlar birçok coğrafyaya göre değişiklik göstermektedir. Örneğin İskandinav ülkelerine doğru ilerledikçe maaşlar artmakta fakat bununla birlikte masraflar da artmaktadır.

Türkiye şartlarında rakamların yüksek görünmesine aldanmadan alınan ülkeye göre giderleri de doğru hesaplamakta fayda var. Örneğin internette 2750 Euro ortalama maaş miktarı olan İrlanda’da kiralar 1000-1500 Euro arasında iken buradaki elektrik, su ve doğalgaz masrafları ile bu rakam artmaktadır. En iyi ihtimalle bu tarz ülkelere gidecek meslektaşlarımızın tek başına yaşamaları maddi anlamda bir takım sorunları yanında getirecektir.

İran da son zamanlarda gösterilen eylemlerde de görüldüğü gibi işsizlik oranları fazlası ile yüksektir. Bu anlamda maaşlar ülkemize uyarlandığında (en iyi ihtimalle) 2000-2500 TL arasında olup burada da işsizlik ciddi sıkıntıdır.

Yunanistan’da yakın zamanda yaşanan ekonomik sıkıntılar herkes tarafından bilinmektedir ayrica hükümet maaslar üzerinde yüzde 40 indirime gittiği basında yer almıştı.

Tıbbi Görüntüleme Teknikerliği eğitim sürecinde de yurt dışı değişim şansının (erasmus gibi) olduğu unutulmamalı ama süreç boyunca ders denkliği yakalayabilmenin zorluğu akıldan çıkartılmamalıdır. Eğitim sürecinin bir alternatifi de eğitim süreci sonunda zorunlu staj başvurusunun yurt dışında bir ülkede yapabilme ihtimalidir. Ders denkliği konusundaki sıkıntı, zorunlu uygulama stajında bir nebze daha az sorun olmaktadır.

Sonuç olarak yurt dışı planları olan kişiler için ilk adımın İngilizce unutulmamalıdır. Bununla birlikte okulumuzun 4 yıla çıkması ve yurt dışındaki okullar ile aynı seviyede eğitim bizler için önemlidir. Bununla birlikte Yüksek lisans, Doktora programlarının yanıbaşımızdaki ülkeler gibi olması bu alanda yapılacak çalışmaların artmasına ve bununla birlikte kaliteyi yanında getireceğini unutmamalıyız.

Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği Başkanı Barış Cavlı

1 bugün, 5,944 toplam