Radyoloji Teknikerlerin Dikey Geçis Süreci (DGS),Lisans Tamamlama ve Radyoloji Bölümünün Lisans (dört yıllığa) Seviyesi Hakkındaki Son Durumu

Türkiye’de kurulan, ilk radyoloji teknikerleri derneği ve en çok üyesi olan Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği’ne son zamanlarda üyelerimizden ve meslektaşlarımızdan, DGS geçişleri, lisans tamamlama ve lisans hakkında gelen sorular üzerine bu konu hakkında açıklama yapma ihtiyacı duyulmuştur.

Üniversitelerin Tıbbi Görüntüleme Teknikeri ve Radyoloji Teknikeri bölümlerinden mezun yada okuyan meslektaşlarımızın, DGS ile geçebileceği bölümler sadece Hemşirelik ve Hemşirelik Sağlık Hizmetleri olarak iki bölümden oluşmaktadır.

Ayrıca DGS ile

• Mezuniyet dışı bölüm olarak
  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri,
  • İktisat,
  • Kamu Yönetimi,
  • Maliye,
  • Uluslararası İlişkiler, İşletme,
  • Konaklama İşletmeciliği,
  • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık

bölümlerini okuyabilirsiniz, bu bölümlerin Radyoloji için üst öğrenim sayılmadığını sadece askerlik ve lisans bitirme konusunda destekleyici olduğunu unutulmamalıdır.
Bununla birlikte üst öğrenim sayılan bölümler aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Sağlık Bakanlığı, Üst Öğrenim Sayılan Bölümleri Açıkladı. Yeni En son Üst öğrenim yazısı 11/05/2017 tarihinde yayınlandı.

Bu bölümler haricinde şuan için DGS ile geçiş yoktur.

Bununla birlikte 19.11.2014 Tarih ve 6569 Sayılı Kanun’un Geçici Madde 69’u uyarınca, aşağıda yer alan lisans programlarına, önlisanstan 19.11.2014 tarihine kadar mezun olan adaylar için lisans tamamlama programları açılmıştır.

Fizik, İş Sağlığı ve Güvenliği, Acil Yardım ve Afet Yönetimi ( AÖF ), Sağlık Yönetimi ( AÖF ).

Bu bölümlerden Acil Yardım ve Afet Yönetimi ile Sağlık Yönetimi üçüncü Sınıftan başlayarak açık öğretim şeklinde eğitim devam ederken, diğer iki bölüm yerinde okuyarak ikinci sınıftan devam etmektedir.

2015 yılının Mayıs ayında YÖK ile yaptığımız toplantılar da lisans tamamlama konusu yeni mezunları kapsayacak şekilde olması görüşülmüş, YÖK tarafından da bu konu da çalışma olduğuna dair bilgiler tarafımıza ulaşmıştır. Ülkemizde yaşanan 15 Temmuz sürecinden dolayı, açıklanan lisans tamamlama konusunda maalesef bir ilerleme olmamıştır. Bu hak kanun kapsamında verildiği için bu kanunun tekrar değişmesi gerekmektedir bu sebeple 19.11.2014 sonrasında mezun olanlara verilme ihtimali zor gözükmektedir.
Ayrıca Haziran ayında Sağlık Bakanlığı Müsteşarımız Prof. Dr. Eyüp Gümüş hocamızla yapılan görüşmede bu konu tekrar gündeme gelmiş, önlisans sağlık bölümlerinin lisans seviyesinde bir eğitime geçiş hakkında bir çalışma içinde olduklarını kendisi de açıklamıştır.

Ama konu hakkında detay verilmemiştir

Tıbbi Görüntüleme Teknikerliğinin (radyoloji teknikerliği) lisans seviyesine geçilmesi konusunda, Türk Medikal Radyoteknoloji derneğinin katıldığı ve öncülük yaptığı, 18 Üniversite, bir çok eğitimci ve sivil toplum örgütleri ile birlikte beş tane çalıştay yapılmıştır. Bu çalıştay raporları YÖK Başkan vekili Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu sunulmuştur.

Ayrıca bir özel ,iki devlet üniversitesi başvurusunda bulunmuş,bu konuda gelen cevap lisans mezunu teknikerin hangi görev ve yetkileri olacağı konusunda sağlık bakanlığı ile çalışma yaparak yeterliliğin çıkarılması yönündeki çalışmaların sonuçlandırılması sonrasında lisans seviyesinde okulun açılmasına izin verileceği bilgisi verilmiştir.

Bunun üzerine Sağlık Bakanı Yardımcısı Ahmet Baha ÖĞÜTKEN ile yaptığımız son iki toplantıda bu konuda destek vereceğini bildirmiştir ve kendisi Sağlık Meslekleri Daire Başkanı Ezc.Ahmet Aydınlı ile görüşmemizi organize etmiştir.

Ahmet bey ile yaptığımız toplantı sonucunda daha önceki çalıştay sonuçları ve müfredat çalışmalarını içeren bir dosyanın önünüzdeki günlerde hazırlanarak kendisine verilmesini istemiştir.
Şuan bu dosya üzerinde çalışarak amacımıza ulaşmak için elimizden geleni yapmaktayız.

Sizlerden ricamız bu konu ile ilgili ciddi bilgi kirliliği yaşanmaktadır. Bu sebeple meslektaşlarımızı bilgilendirmek için bu yazının paylaşılmasını önemsiyoruz.

Desteğiniz için şimdiden teşekkür ederiz.

Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği
Başkan Barış Cavlı