Radyoloji Teknikerlerin Dikey Geçis Süreci (DGS) ve Radyoloji Bölümünün Lisans (dört yıllığa) Seviyesi Hakkındaki Son Durumu

Türkiye’de kurulan, ilk radyoloji teknikerleri derneği ve en çok üyesi olan Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği’ne son zamanlarda üyelerimizden ve meslektaşlarımızdan, DGS geçişler hakkında gelen sorular üzerine bu konu hakkında açıklama yapma ihtiyacı duyulmuştur.

Üniversitelerin Tıbbi Görüntüleme Teknikeri ve Radyoloji Teknikeri bölümlerinden mezun yada okuyan meslektaşlarımızın, DGS ile geçebileceği bölümler sadece,

• Hemşirelik
  • Hemşirelik Sağlık Hizmetleri olarak iki bölümden oluşmaktadır.

Bu bölümler haricinde şuan için DGS ile geçiş yoktur.

Bununla birlikte 19.11.2014 Tarih ve 6569 Sayılı Kanun’un Geçici Madde 69’u uyarınca, aşağıda yer alan lisans programlarına, önlisanstan 19.11.2014 tarihine kadar mezun olan adaylar için lisans tamamlama programları açılmıştır.

• Fizik,
  • İş Sağlığı ve Güvenliği,
  • Acil Yardım ve Afet Yönetimi ( AÖF ),
  • Sağlık Yönetimi ( AÖF ).

Bu bölümlerden Acil Yardım ve Afet Yönetimi ile Sağlık Yönetimi üçüncü Sınıftan başlayarak açık öğretim şeklinde eğitim devam ederken, diğer iki bölüm yerinde okuyarak ikinci sınıftan devam etmektedir.

2015 yılının Mayıs ayında YÖK ile yaptığımız toplantılar da lisans tamamlama konusu yeni mezunları kapsayacak şekilde olması görüşülmüş, YÖK tarafından da bu konu da çalışma olduğuna dair bilgiler tarafımıza ulaşmıştır. Ülkemizde yaşanan 15 Temmuz sürecinden dolayı, açıklanan lisans tamamlama konusunda maalesef bir ilerleme olmamıştır. Bu hak kanun kapsamında verildiği için bu kanunun tekrar değişmesi gerekmektedir bu sebeple 19.11.2014 sonrasında mezun olanlara verilme ihtimali zor gözükmektedir.
 Ayrıca Haziran ayında Sağlık Bakanlığı Müsteşarımız Prof. Dr. Eyüp Gümüş hocamızla yapılan görüşmede bu konu tekrar gündeme gelmiş, önlisans sağlık bölümlerinin lisans seviyesinde bir eğitime geçiş hakkında bir çalışma içinde olduklarını kendisi de açıklamıştır.

Ama konu hakkında detay verilmemiştir

Tıbbi Görüntüleme Teknikerliğinin (radyoloji teknikerliği) lisans seviyesine geçilmesi konusunda, Türk Medikal Radyoteknoloji derneğinin katıldığı ve öncülük yaptığı, 18 Üniversite, bir çok eğitimci ve sivil toplum örgütleri ile birlikte beş tane çalıştay yapılmıştır. Bu çalıştay raporları üç ay önce YÖK Başkan vekili Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu sunulmuştur.

23-25 Kasım 2017 tarihinde Ankara’da yapılacak II.Uluslararası Katılımlı Radyasyondan Korunma Kongresi ( 2017 RADKOR ) düzenlenecektir. Radyoterapi Teknikerleri Derneği (RTT-DER), Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği (TMRT-DER), bizlere destek veren bir çok Üniversite’den değerli hocalarımız, Akdeniz Üniversitesinde kurulmuş Nükleer Enerji bölümünü temsilen okulda eğitim veren Öğretim Görevlilerimiz ve bir çok değerli Radyolog hocamızın katılacağı çalıştay organize edilmiştir.

Türkiye Nükleer Tıp Derneği katılmayacağını bildirmiştir.

Buradan çıkacak sonuçlar ile YÖK Başkan vekili Hocamızın bizden istemiş olduğu çalışma bitmiş olacak ve hemen arkasından YÖK Başkan vekili Prof. Dr. Safa Kapıcıoğu hocamıza sunulacaktır.
Bu konuda yaşadığımız bir çok sıkıntı ve stresli bir süreçlerden sonra inşallah lisans tamamlama konusunda hedefimize ulaşırız.

Sizlerden ricamız bu konu ile ilgili ciddi bilgi kirliliği yaşanmaktadır. Bu sebeple meslektaşlarımızı bilgilendirmek için bu yazının paylaşılmasını önemsiyoruz.

Desteğiniz için şimdiden teşekkür ederiz.

Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği
Başkan Barış Cavlı