Radyoloji Teknikerleri/Teknisyenlerinin 90 Gün Kesintisiz Fiili Hizmet Süresinden Yararlanmaları için Kanun Teklifi Verdirdik!

19/4/1937 tarihli ve 3153 sayılı “Radyoloji, Radiyom ve Elektrikle Tedavi ve Diğer Fizyoterapi Müesseseleri Hakkında Kanunun Ek 1 inci maddesinde yer alan hükümler saklı kalmak kaydıyla doğal ve yapay radyoaktif, radyoiyonizan maddeler, veya bütün diğer korpüsküler emanasyon kaynakları ile yapılan işler. ” Maddesinde Radyoloji çalışanlarının ağır ve riskli iş grubunda sayılmasına rağmen Fiili Hizmet Zammı Süresi kesintisiz 90 gün olarak uygulanması gerekirken ne yazık ki uygulanmamaktadır.

Aynı durumda olan Tablonun 10. Bendinde Yeraltı İşleri çalışanları, Tablonun 13. Bendinde Türk Silâhlı Kuvvetlerinde, Jandarma Genel Komutanlığında ve Sahil Güvenlik Komutanlığında çalışanlar, Tablonun 14. Bendinde ise Emniyet ve polis mesleğinde, Milli İstihbarat Teşkilâtında çalışanlar yer almaktadır. Tablo 10 bendinde çalışanlar kesintisiz FHZ süresi 180 gün uygulanmaktadır. Tablo 13 ve 14 bendinde çalışanlar kesintisiz 90 gün FHZ süresizden yararlanmaktadırlar. Tablo 11 bendinde Radyoaktif ve radyoiyonizan maddelerle yapılan işlerde çalışanlar yer almaktadır. Radyoaktif ve radyoiyonizan maddelerle yapılan işlerde çalışanlar 90 gün FHZ süresinden kesintisiz 90 uygulanması gerekirken ne yazık ki 5510 sayılı kanunun 40. maddesinde ‘‘yıllık ücretli izin, sıhhi izin, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri ile eğitim, kurs, iş öncesi ve sonrası hazırlık sürelerinde fiilen çalışma ve söz konusu işlerin risklerine maruz kalma şartı aranmaktadır.’’ Ağır ve yıpratıcı işlerde yani Doğal ve yapay radyoaktif, radyoiyonizan maddeler veya bütün diğer korpüsküler emanasyon kaynakları ile yapılan işlerde çalışanlar Tablo 10, Tablo 13 ve Tablo 14. bendlerde belirtilenler gibi kesintisiz 90 gün FHZ süresinden yararlandırılmalıdır. Anayasamızın 10. Maddesindeki ‘‘ aynı kanuna tabi eşitler arasındaki eşitlik ilkesi’’ gereği çalışma barışının sağlanması amacıyla bu kanun teklifi verilmektedir. Bu nedenle 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 40. Maddesinde değişiklik yapılması gerekmektedir.

Bu kanun teklifi Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği vesilesiyle bizlere destek olan ve her zaman yanımızda olduğunu hissettiren CHP İzmir Milletvekili Murat Balkan ile verilmiştir, bu yazışmalarda konuyu takip eden Mustafa Talat Erdem’e teşekkür ederiz.

İndir (PDF, 206KB)

1 bugün, 25,524 toplam