Radyoloji Teknikerleri / Teknisyenleri için Yıpranma Hakkı Hakkında Bilgilendirme!

Son zamanlarda bir çok kez gündeme gelen sağlıkta yıpranma payı kanun tasarısı olarak meclise gönderildi.
Teklifte sağlık personeline de yıpranma hakkı verildi. Sağlık personeli bundan böyle ağır işte çalışan personel gibi 60 günlük yıpranma hakkını elde edecek.
Bununla birlikte kafadaki soru işaretleri Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği olarak inşallah bizlere verilmez şeklinde yorumlamamiza sebep oldu.

Normalde radyasyonlu alanlarda çalışan Radyoloji Teknikerleri için SGK çalışma kodu 90 Gün işler sınıfında yer almaktadır. ( 90 gün fiili hizmet ).
Bu şu anlama gelmektedir.

• 2008 öncesinde 90 gün fiili hizmet her 4 yıla 1 yıl ilave şeklindeydi.
  • 2008 sonrasında hafta sonları,resmi tatiller ve izinlerin çıkartılması yani 1 A dan yatması ile bize yansıması yıllık bazda 40-45 gün arasındaydı. Bununda yansıması her 8 yıla 1 yıl şeklinde oldu.
  • Sağlık Çalışanlarına verilen 60 günlük fiili hizmet hakkı herkes tarafından bu 40-45 günün 60 güne çıkarılacağı algısı yaratmıştır.

Ancak buradaki 60 gün fiili hizmet süresi aslında bizlerde 90 gün olan fiili hizmet süresinin 60 güne düşürülmesi ve bu 60 günden hafta sonları,resmi tatiller ve izinler düşürüldüğünde Radyoloji Teknikerlerinde olan yıllık 40-45 günün 15-20 gün şeklinde etkisi olacağı anlamına gelmektedir. Buda her 6 yıla 1 yıl şeklinde değil tatiller çıktığındaki etkisi her 10-11 yılda 1 yıl olarak hesaplanmıştır.

Sonuç olarak zaten hakkımız olan fiili hizmet süresinin 90 günden 60 güne düşmesi kesinlikle işimize gelmemektedir.

Bu konu yoruma açık olmakla birlikte tarafımızdaki algısı bu şekildedir.

Bununla birlikte 5510 sayılı kanunun 40. Maddesinde sayıli işler kapsamında 11.bendinde Radyoaktif ve Radyoiyonizan maddeler ile yapılan işlerin 90 gün olarak devam ettiği ve yürürlükten kaldırılmadi torba yasada gözükmemektedir. Bu nedenle biz 90 gün olarak fiili hizmet zammından yararlanmaya devam edeceğiz.

Konunun iyi anlaşılması ,detaylarının okunması ve bizi kapsayıp kapsamadığı iyi anlaşılmalıdır.

Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği Başkanı Barış Cavlı

6 bugün, 2,712 toplam